Cifoza: Înțelegerea Afecțiunii și Tratamentul Nonchirurgical

Ce este Cifoza

Cifoza, denumită adesea “cocoașa”, reprezintă o deviere anormală a coloanei vertebrale, manifestată prin curbură excesivă. Acest fenomen poate avea la bază cauze diverse, printre care se numără postura incorectă la birou, musculatura slabă sau diverse afecțiuni legate de procesul de îmbătrânire. O problemă serioasă legată de cifoza este presiunea crescută pe coloana vertebrală, care poate genera dureri, disconfort și chiar probleme respiratorii.

Forma cea mai răspândită de cifoza este cifoza posturală, identificată mai ales la adolescenți și adulți ce își petrec mult timp în mediul școlar sau de birou. Cazurile avansate de cifoza toracică pot restricționa spațiul toracic, conducând la complicații cardiace și pulmonare. Aceste complicații pot manifesta simptome precum durere în zona toracică sau dificultăți în respirație.

Pentru un tratament eficient, este esențială identificarea tipului și severității cifozei. Accentul se pune pe prevenirea evoluției afecțiunii și pe restabilirea posturii adecvate. Tratamentul nonchirurgical este una dintre cele mai frecvente abordări și implică, în special, kinetoterapia. Într-un cabinet de kinetoterapie, se lucrează pentru consolidarea musculaturii spatelui și abdomenului, și pentru diminuarea presiunii pe coloana vertebrală, astfel reducând durerile și disconfortul.

Pentru prevenirea cifozei posturale, se recomandă adoptarea unui stil de viață activ, exerciții fizice regulate, utilizarea unui scaun ergonomic la birou și alegerea unui rucsac ce distribuie corect greutatea pe întregul spate.

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.