Piciorul plat la copii

Piciorul plat este o deformare frecventă care afectează până la 30% din populație, cauzând simptome în 1 din 10 cazuri. Această deformare poate afecta ambele picioare sau un picior. Semnul clinic al acestei deformări este bolta plantara prăbușită sau căzută.

Piciorul plat este considerat normal înaintea vârstei de 4 ani. 96% dintre copii au picior plat suplu, nedureros, care se vindecă spontan, fără să necesite vreun tratament.

Totuși, dacă copilul a împlinit vârsta de 8 ani și observați că piciorul este încă plat, iar copilul se plânge de durere sau oboseală la nivelul piciorului, vă recomandăm imediat să vizitați medicul ortoped sau Kinetoterapeut.

Important de știut:

  • Piciorul plat are transmitere genetică 
  • Piciorul plat se întâlnește la 96% din copiii sub 4 ani, de cele mai multe ori este suplu, se vindecă spontan și nu necesită tratament.
  • Nu se pune diagnosticul de picior plat înaintea vârstei de 4 ani
  • Copilul trebuie sa învețe mersul în casă desculț, iar mersul afară se va face folosind o încălțăminte ușoară și cu talpa flexibilă pentru a da posibilitate plantei să ruleze.

În sezonul cald e benefic mersul desculț pe iarbă sau pe nisip.

Cu ce va poate ajuta centrul nostru?

Kinetoterapia urmărește tonifierea musculaturii piciorului, mobilizarea articulațiilor, reducerea durerii prin relaxare la nivel local și combaterea atitudinilor defectuoase. Exercițiile globale au avantajul sa fie prezentate copiilor ca un joc și astfel sunt acceptate cu plăcere.

Activitățile sportive, în special, cele care pot să fie practicate zilnic, au efecte pozitive la unii dintre copii.

Ai grijă de sănătatea ta și nu lăsa durerile de azi să te limiteze în ziua de mâine.

Cu respect pentru tine și sănătatea ta,

Daniela Cîrlig, kinetoterapeut pediatric Kineto4life

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.