Ce este Osteocondroza? Terapie.

Conform unor date OMS circa 53% dintre adulți au avut dureri de spate măcar odată, în ultimul an.
Apariția episodică a durerilor de spate este cauzată de mai mulți factori, precum: inactivitate prelungită, statul îndelungat pe scaun sau somn într-o poziție greșită. Prezența constantă a acestor simptome indică despre dezvoltarea leziunilor degenerative-distrofice ale țesuturilor coloanei vertebrale, numită și osteocondroză.

Osteocondroza este o boală extrem de frecventă, reprezentând mai mult de jumătate din cazurile de dureri cronice de spate. Ca rezultat al unor factori combinați (lipsa nutrienților în dietă, lipsa activităților fizice, procesele metabolice afectate în organism), încep să apară modificări distructive în structura țesuturilor vertebrelor și discurilor intervertebrale, precum oasele și ligamentele asociate acestora. Acest lucru se reflectă într-o schimbare a formei vertebrelor și o scădere a elasticității. Vertebrele sunt comprimate. Terminațiile nervoase ale măduvei spinării sunt ciupite, în urma cărora mușchii spatelui sunt supra încordați.

Kinetoterapia ajută la normalizarea tonusului muscular, restabilirea flexibilității articulațiilor și ligamentelor. Terapia prin exerciții este considerată cea mai eficientă metodă de tratare a osteocondrozei, dar trebuie efectuată sub supravegherea unui specialist. La fel de eficiente sunt și cursurile pe simulatoare speciale (Pilates). Terapia prin exerciții nu are practic limite, deoarece în majoritatea cazurilor, fiecărui pacient i se atribuie un set individual de exerciții.

Principala și cea mai ușoară modalitate de a preveni osteocondroza este:

  • Activitatea fizică moderată și regulată;
  • Gimnastică sau înot;
  • Monitorizarea propriei poziții;
  • Evitarea pozițiilor nenaturale;
  • Pauze scurte, dacă aveți un serviciu sedentar, timp în care faceți exerciții fizice;
  • Frământați mușchii rigizi, restabilind circulația sângelui în ei.

Ai grijă de sănătatea coloanei tale și nu lăsa durerile de azi să te limiteze în ziua de mâine.

Cu respect pentru tine și sănătatea ta,Anatolie Rugheană, kinetoterapeut Kineto4life

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.