Probabil, mulți dintre dvs. fiind părinți ați observat că copilul merge pe vârfuri? Ei bine, trebuie să știți că este un lucru des întâlnit, mai ales, la copiii care abia încep să meargă. Așa că puteți fi liniștiți dacă vedeți că micuțul dvs. nu calcă pe toată talpa, ci merge pe vârfuri.
Mersul pe vârfuri este obiceiul unui copil mic care începe să treacă de la mersul de-a bușilea la mersul biped și este întâlnit, cel mai des, la copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 luni. Și acest lucru este absolut normal. Deseori, copiii merg pe vârfuri, atunci când fac primii pași pentru că anume în această perioadă micuții învață să-și țină echilibrul pentru că atunci este perioada când copiii învață să-și simtă propriul corp. De cele mai multe ori, acest obicei trece de la sine. Pe măsură ce copiii devin mai siguri pe echilibrul lor, vor renunța singuri la mersul pe vârfuri.
Totuși, dacă mersul pe vârfuri persistă până la vârsta de după doi ani, e bine să consulți un specialist ca sa vă asigurați că nu există o cauză medicală.
Când ar trebui să te îngrijorezi?
- Copilul se deplasează frecvent pe vârfuri;
- Copilul se împiedică des;
- Musculatura copilului este prea încordată;
- Copilul nu reușește să-și coordoneze mișcările;
- Copilul întâmpină dificultăți în a-și susține greutatea pe întreaga talpă.
Cu respect pentru tine și sănătatea ta, Daniela Cîrlig, kinetoterapeut pediatric Kineto4life
Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.