Majoritatea oamenilor au suferit, la un moment dat în viață, de dureri la nivelul gâtului. Indiferent dacă este ușoară sau severă, durerea la nivelul gâtului ne poate împiedica să ne desfășurăm activitățile de zi cu zi. Durerea cervicală poate apărea din diverse cauze, precum: traumatisme, afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale, hernii, stres, a tensiunii musculare sau a posturii necorespunzătoare.
Durerea poate apărea, deasemenea, din cauza compresiei rădăcinilor nervoase, ceea ce poate duce la amorțeală, slăbiciune sau senzație de furnicături la nivelul mâinii și al brațului. Din acest motiv este important ca la apariția durerilor în regiunea gâtului să ne adresăm specialistului care, în urma evaluării, va pune un diagnostic funcțional și va stabili obiectivele tratamentului.
De cele mai multe ori, cauza durerilor cervicale este de origine musculară și poate fi provocată de mișcări bruște, poziții incorecte și de lungă durată, suprasolicitare musculară prin activități fizice intense, repetitive. Iar rigiditatea și tensiunea de la nivelul gâtului poate provoca durere, care se poate răspândi către cap, umeri, spate sau brațe.
La nivelul fibrelor musculare suprasolicitate pot apărea puncte trigger (noduli palpabili) care, fiind presați pot da senzația de durere acută, durere surdă, senzație de cald sau rece.
Pentru neutralizarea acestor puncte dureroase se aplică o presiune care este păstrată la un nivel constant timp de 20-30 de secunde, după care se masează zona prelucrată pentru a relaxa musculatura tensionată; se aplică tehnici de stretching pentru a crește mobilitatea gâtului în combinație cu exerciții terapeutice pentru a crește forța și rezistența musculară.
Ai grijă de sănătatea ta și nu lăsa durerile de azi să te limiteze în ziua de mâine.
Cu respect pentru tine și sănătatea ta, Ștefan Gîscă, kinetoterapeut Kineto4Life.
Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.