Diastaza abdominală este cunoscută ca o afecțiune de separare a mușchilor drepți abdominali și se formează în partea de mijloc a abdomenului la nivelul liniei mediane a abdomenului.
Diastaza abdominală se întâlnește foarte frecvent în timpul sarcinii și după naștere. Acesta lucru se întâmplă deoarece uterul întinde mușchii din abdomen pentru a găzdui bebelușul în creștere. Cu toate acestea, afecțiunea nu se limitează numai la sarcină și poate afecta pe oricine, inclusiv nou-născuții sau chiar bărbații. În unele cazuri poate rezulta din ridicarea greșită a greutăților sau efectuarea unor exerciții abdominale excesive și/sau incorecte.
Cum evoluează diastaza abdominală și ce riscuri există?
Dacă alegi să nu intervii în rezolvarea problemei trebuie să știi că există toate șansele ca diastaza abdominală să evolueze și poate duce la:
- instabilitate pelviană (a bazinului)
- dureri lombare
- postură defectuoasă
- incontinență urinară
- tulburări de tranzit
- balonare
- arsuri stomacale
- durere în timpul actului sexual
- disconfort în efectuarea anumitor activități cotidiene
Nu este de neglijat nici aspectul estetic și modul în care acesta influențează starea psihologică a femeii sau bărbatului.
Cel mai bun tratament este prevenția!
Practicarea exercițiilor înainte de a concepe un copil te poate ajuta să meniții tonusul și controlul asupra musculaturii abdominale.
În mod normal mușchii își revin la câteva luni după naștere, dar sunt situații în care acest lucru nu se întâmplă, iar burtica rămâne pronunțată.
Dacă ai fost diagnosticată cu diastaza abdominală, kinetoterapeutul te poate ajuta cu un program complex de exerciții, adaptat individual în funcție de complexitate.
Exercițiile vizează reapropierea mușchilor drepți abdominali, fără a exercita o presiune interabdominală.
În acest program vor fi evitate exercițiile clasice de abdomen, cele care presupun ridicarea umerilor și rotiri de trunchi care pot agrava diastaza.
Perioada de recuperare poate dura între trei luni și un an, în funcție de severitatea diastazei.
Recuperarea este posibilă chiar dacă a trecut o perioadă mai mare de la naștere.
Riscul recidivei este foarte mare
Este important de știut că și după refacerea completă a diastazei, zona rămâne sensibilă, iar riscul recidivei este foarte mare. Acest lucru se poate întâmpla atunci când se revine la exercițiile clasice de abdomen sau la activități sau sporturi ce cresc presiunea interabdominală.
Cu respect pentru tine și sănătatea ta,
Diana Cambur, Kinetoterapeut
Instructoare Pilates
Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.