Atunci când observați că micuțul dvs. preferă mersul pe vârfuri, este posibil să vă îngrijorați. Această tendință este însă frecvent întâlnită la copii, mai ales în primele luni de când învață să meargă. Acest comportament este adesea legat de modul în care copiii își descoperă echilibrul și simțul propriului corp.
Mersul pe vârfuri este un aspect obișnuit la copiii cu vârsta între 10 și 18 luni, perioadă în care tranziționează de la mersul de-a bușilea la cel biped. Această etapă este crucială, deoarece în această perioadă ei învață să-și mențină echilibrul și să-și cunoască mai bine corpul. De cele mai multe ori, această preferință dispare pe măsură ce copiii devin mai încrezători în deplasarea lor.
Însă, dacă observați că tendința de a merge pe vârfuri persistă și după vârsta de doi ani, poate fi indicat să consultați un specialist. Un cabinet de kinetoterapie poate oferi o evaluare detaliată și recomandări personalizate.
Semne care indică nevoia de a căuta asistență specializată:
- Copilul preferă constant mersul pe vârfuri.
- Există episoade frecvente în care copilul se împiedică.
- Musculatura copilului pare a fi constant tensionată.
- Există dificultăți în coordonarea mișcărilor de către copil.
- Copilul are probleme în a-și distribui corect greutatea pe întreaga suprafață a tălpii.
În concluzie, în timp ce mersul pe vârfuri poate fi o parte normală a dezvoltării, este esențial să fim atenți la semnele care indică nevoia de evaluare profesională.
Cu grijă pentru sănătatea și dezvoltarea copilului dvs.,
Daniela Cîrlig, kinetoterapeut la Kineto4life.
Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.